Citypaper

Proef de traditionele banitsa in het Bulgaarse Sofia

Bij Oost-Europese steden is de kans groot dat je denkt aan Praag of Boedapest. Hier is je flat white to go vaak nog een euro en een biertje zal ook niet veel meer dan dat kosten. Vlieg je nog wat verder, dan kom je uit bij Sofia. Dit weekend reist Jamilla samen met haar Citypaper door deze Bulgaarse stad. Dit zijn een aantal plekken uit haar Citypaper die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Goed om te weten

In een kleine drie uur vlieg je al naar Sofia. Bij aankomst is het verstandig om alvast een dagkaartje voor het openbaar vervoer aan te schaffen. Een dagkaartje kost – schrik niet – 4 Bulgaarse Lev, omgerekend zo’n 2 euro. Hiermee kan je onbeperkt gebruik maken van de metro, tram en (trolly)bus. Niet alle locals spreken zo vlot de Engelse taal, al zul je op veel plekken merken dat je met vragen in het Engels toch nog een eind komt.

10:00 – Ontbijten bij Hlebar

Ben je van plan vroeg de deur uit te gaan? Bij Hlebar schuif je om 07:30 al aan voor een goed ontbijtje. Sinds 2013 maken ze hier elke dag met de hand gekneed brood. Ook maken ze hier de lekkerste banitsa, een traditionele kaassnack en serveren ze hier met trots de Nederlandse biertje van De Molen, al is het daar nu misschien nog een beetje vroeg voor.

14:00 – Haal je brood bij Bread n Soul

Sofia heeft heel wat kleine stadsparken om door heen te wandelen of even te zitten om je reis uit te stippelen. Daar hoort natuurlijk wat te eten bij. Haal daarom je brood bij Bread n Soul, de bakkerij van Stefka en Stanislava. Naast verse broden vind je hier ook kleine, vooral Bulgaarse lekkernijen om mee te nemen.

@ ХлябиSoul / @joannamiteva
16:00 – Aperitieven bij The Little Things

Dit is misschien wel het meest knusse restaurant van Sofia waar ze tevens de lekkerste hummus van de stad hebben. Bij binnenkomst zal de huiselijke sfeer je meteen opvallen. Daarnaast kun je hier heerlijk eten, lokale en internationale gerechten en voor heel weinig een goed glas wijn drinken. 

19:00 – Dineren bij Made in Home

Sluit je dag af tussen de locals bij Made in Home. Alles is hier zelf door de eigenaren gemaakt, zowel het eten als het interieur. Door het dagelijks wisselende menu proef je de verse ingrediënten op je bord. Daarnaast vind je dit restaurant in één van de mooiste buurten van Sofia.

Benieuwd waar Jamilla nu is? Volg @travelling_girl_with_thefro via Stories op Instagram!