Citypaper

Hier drink je de lekkerste koffie van Scandinavië

In Zweden weten ze wat genieten van koffie is! Het is daarom ook niet gek dat daar een woord voor is: fika! Dit betekent niets meer dan ergens op de dag genieten van een kop koffie en wat lekkers. Dit kan een Zweedse lekkernij zijn, maar net zo goed een royaal belegd broodje. Ook de buurlanden hebben deze traditie inmiddels overgenomen. Hier vind je de 5 beste plekken voor een Scandinavische fika.

Taylor&Jørgen (Oslo)

Aan het Youngstorgetplein in Oslo vind je Taylor&Jørgen. De espressobar én donutzaak van, hoe kan het ook anders: Taylor en Jørgen. Niet te missen aan het enorme lichtgevende logo voor het raam. Wees er snel bij, want de donuts gaan hard. En dat is ook niet heel gek. Naast dat ze lekker en mooi zijn, mag de verpakking er ook wezen. Net als die van de bekers en de verpakte koffie.

@europeancoffeetrip / @enetskar
Rist (Kopenhagen)

Tussen de bloemenboeren en boutiques zijn Anne-Line en Frederik in 2014 Rist Kaffebar begonnen. Een kleine espressobar in het hippe en drukke Vesterbro. Met een beetje geluk is er binnen nog een plekje vrij. Anders is het ook prima buiten vertoeven voor het café. Naast uitstekende koffie van The Coffee Collective vind je hier ook lekkere Zweedse zoetigheden (Fika!) en salades.

@solfinn / @andersroemer
Solde Kaffe (Malmo)

Hier vind je de meest sympathieke baristas van heel Zweden. Tussen de typisch Zweedse tegeltjes drink je hier een uitstekend kopje koffie. Met een ruim aanbod aan Zweedse broodjes kun je hier ook prima lunchen. Op vrijdag zit je hier trouwens ook goed voor een biertje of wijntje. En voor de liefhebber is er ook (warme) appelsap.

@soldekaffe / @creativemalmo
Östra kaffebaren (Malmo)

Sinds augustus 2017 is Malmö nog een kaffebar rijker. In de wijk Värnhem opende Andreas Östra. Een kleine, knusse koffiebar herkenbaar aan de oude klassieke deur. Andreas schenkt hier naast heel goede koffies nog iets anders, namelijk kruipbramen frisdrank. Zo uniek dat je het echt moet proberen!

@ostrakaffebaren / @linneapebe
Good Life Coffee (Helsinki)

In de up-and-coming buurt Kallio, midden in een woonwijk, vind je Good Life Coffee. De koffiebar van Lauri, ook wel bekend als Finse Barista Champion. Na zijn overwinning is 2011 heeft hij zijn droom waargemaakt. Hier zit je goed voor een fijne cappuccino, maar de liefhebber van een gewone zwarte koffie kan hier ook zijn hart ophalen.

@goodlifecoffee / @oktopushup

De echte citytripper kan op één reis al drie van de vijf plekken afstrepen! In welke espressobar ga jij eens goed van een fika genieten?